Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris is heel anders dan de kastelen in de zusterparken in Amerika, Japan en Hongkong. Geen wonder: Frankrijk staat vol met kastelen en daarom moest de Disney-variant ‘er uit springen’, zo vonden de Imagineers. En dus kreeg het magistrale bouwwerk bij Parijs een roze kleur en veel meer sprookjeselementen dan de andere kastelen.

De illustraties uit klassieke boeken en de Disney-animatiefilm Doornroosje uit 1959 vormden – meer dan de Franse kastelen – de inspiratiebron voor het kasteel van Disneyland Park bij Parijs. In de Verenigde Staten, Japan en China was dat anders: daar waren juist de ‘châteaux’ in Frankrijk en de ‘Schlösser’ in Duitsland de grote voorbeelden voor de kastelen. Er is echter één ding dat het kasteel van Doornroosje gemeen heeft met alle andere Disney-kastelen: het is noord-zuid aangelegd. De voorkant op de zuidzijde voorkomt achtergrondlicht, waardoor je het kasteel vanaf Central Plaza en Main Street, U.S.A. altijd perfect kunt fotograferen.

■ Alle Disney-parken ter wereld

Zware draak

Het Franse kasteel van Doornroosje is het enige Disney-kasteel ter wereld met een eigen draak. De draak heeft een persoonlijke kelder onder het kasteel, La Tanière du Dragon. Het grote donkergroene beest is 24 meter lang en weegt 2.250 kilo. De Disney-imagineers wilden dat de draak lijkt op de ‘echte’ draken uit de Europese folklore en niet op de ‘vriendelijke’ geanimeerde draken in de Disney-films. Nog wat cijfers: de meest ‘bewoonde’ attractie in Disneyland Park is It’s a Small World. Er zijn 281 figuren, 48 stukken geanimeerd speelgoed en 247 geanimeerde accessoires.

Le Pays des Contes de Fées in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Treinen en miniaturen

Walt Disney hield van treinen en van miniaturen. Zijn liefde voor treinen komt tot uiting in de stoomtreinen die hun rondjes rijden om Disneyland Park. Alleen Tokyo Disneyland heeft geen treinrails rondom het park, daar loopt het spoortraject door Frontierland. Walt Disney gebruikte miniaturen in de planning van films en themaparken. In Disneyland Park staan diverse miniaturen van sprookjes in Storybook Land (in het Frans: Le Pays des Contes de Fées). Afgezien van Disneyland Paris beschikken alleen Disneyland in Californië en Hong Kong Disneyland over vergelijkbare attracties. De versie in Frankrijk is echter groter en bevat meer sprookjesscènes.

■ Over de verschillen: Disney hier en Disney daar

Ramen in Main Street, U.S.A.

Loop je door Main Street, U.S.A. – en dat doe je minimaal tweemaal per dag – kijk dan eens naar de ramen van de diverse gebouwen. Op veel ramen staat een naam: sommige namen hebben een historische Disney-betekenis, sommige zijn een eerbetoon aan de mensen die geholpen hebben bij de bouw van het park en sommige teksten zijn fictief.

Audiosysteem aan boord

De attractie Space Mountain: De la Terre à la Lune was de eerste achtbaan ter wereld die een gesynchroniseerd audiosysteem aan boord had. Het idee kwam uit de koker van Walt Disney Imagineering en wordt sindsdien gebruikt bij achtbanen in Disney-parken over de hele wereld, inclusief Rock ’n’ Roller Coaster starring Aerosmith in Walt Disney Studios.

■ Beleef een magisch mooi verblijf in een Disney-hotel op het park

Space Mountain in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Space Mountain: Mission 2

Van de vijf versies van Space Mountain in de Disney-parken is Space Mountain: Mission 2 in Disneyland Paris de snelste en de enige die inversies – loopings en kurkentrekkers – bevat. Versie 2 van Space Mountain werd geopend op 9 april 2009. Michael Giacchino, de componist van de muziek voor The Incredibles en de Amerikaanse televisieserie Alias, componeerde de muziek die bezoekers van Space Mountain: Mission 2 horen tijdens hun reis.

Big Thunder Mountain in het water

Er bestaan vier verschillende versies van Big Thunder Mountain in vier Disney-parken wereldwijd (Parijs, Californië, Florida en Tokyo). De versie in Disneyland Paris is het snelste, hoogste en langste van allemaal. En het is de enige Big Thunder Mountain die midden in het water ligt.

■ Lees het interview met Disney-imagineer Tony Baxter

Indiana Jones, voor- en achteruit

Indiana Jones and the Temple of Peril was de eerste achtbaan in een Disney-park met een inversie. De attractie maakte zijn eerste ritje op 30 juli 1993. Van april 2000 tot november 2004 waren de ritjes in de attractie tijdelijk in tegengestelde richting, om zo Indiana Jones and the Temple of Peril: Backwards te worden.

Film facts

In Walt Disney Studios worden de karretjes van Rock ‘n’ Roller Coaster starring Aerosmith ‘Soundtrackers’ genoemd en elke Soundtracker speelt een ander liedje van Aerosmith af tijdens het ritje. De limousine aan het begin van Studio Tram Tour Behind the Magic is de echte limousine die gebruikt werd door Cruella de Vil (Glenn Close) in de film 102 Dalmatiërs. Borden en filmdecors in Front Lot en Backlot in het Disney-filmpark refereren niet alleen aan Hollywood-producties maar ook aan klassieke Franse films (Les Parapluies de Cherbourg) en zinnen uit bekende dialogen (Arletty’s ‘Atmosphere, Atmosphere …’ uit Hotel du Nord).

■ Naar Walt Disney Studios Park