De Hollywood Tower in Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

Doe je veiligheidsgordel aan: de lift in het Hollywood Tower Hotel in Walt Disney Studios heeft kuren. Theron Skees had de supervisie over elk detail in de behekste toren, van het valpatroon in de liftschacht, de rekwisieten in de lobby, tot aan de kleding van de piccolo’s.

Het grote avontuur vindt plaats in de serviceliften van The Hollywood Tower Hotel: een bloedstollende tocht naar dertien hoog, gevolgd door een even diepe val, na luttele seconden van het adembenemende uitzicht te hebben genoten. Met een snelheid van 13,6 meter per seconde – bijna vijftig kilometer per uur – suist de cabine door de schacht. Imagineer Theron Skees heeft het opwindende tochtje al zeker drieduizend keer gemaakt.

Honderden uren achter elkaar heb ik heen en weer gezoefd tussen de begane grond en de bovenste verdieping. Ik was ook verantwoordelijk voor de torens in Florida en Californië, en daar zochten we naar het meest spannende ritpatroon. We hadden veertig wiskundige en creatieve profielen waar we uit moesten kiezen. Dan blijft er maar één optie over: instappen en zelf proberen.

■ Naar het Walt Disney Studios Park

WDS TOT avond 08PP

Het Hollywood Tower Hotel dat eerder in Disney's California Adventure in de Verenigde Staten geopend werd, heeft precies hetzelfde design als de attractie in Walt Disney Studios in Frankrijk.

Daarom waren we in Parijs in drie jaar klaar, normaal doen we er vijf jaar over om een belevenis als deze te creëren. Het interieur is wel aangepast aan het Europese publiek: om het verhaal geloofwaardig te maken hebben we extreem veel aandacht besteed aan de rekwisieten. In Engeland, Frankrijk en ook in Nederland hebben we vlooienmarkten en antiekzaken afgestruind om de juiste decorstukken te vinden. In Nederland vonden we een verzamelaar van Amerikaanse voorwerpen die perfect waren voor de aankleding van de Hollywood Boulevard waaraan het hotel ligt. De typisch Amerikaanse krantendistributeurs uit de jaren vijftig, de parkeerautomaten, de mannequins in de etalages, de verkeersborden, gewoon allemaal afkomstig uit Holland, haha.

In de aankleding van alle ruimtes en de hotelomgeving is de meeste tijd gaan zitten, vertelt Theron Skees.

De ruwbouw van het hotel, helemaal gemaakt van beton, stond er in een week. Maar toen begon het grote werk pas. Want de Tower of Terror is méér dan alleen maar een gebouw met een razendsnelle lift er in. Het is een verhaal, een belevenis die tot in de puntjes moet kloppen.

■ Lees het complete interview met Theron Skees