Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Achter het imponerende kasteel van Doornroosje ligt een land vol sprookjes, kleurrijke attracties en locaties waar je de beroemde Disney-figuren kunt ontmoeten. Fantasyland is het bekendste land van Disneyland Park.

Fantasyland is het koninkrijk van de sprookjes. De legendes en verhalen uit je jeugd komen hier tot leven. Je stapt Fantasyland binnen door het adembenemende kasteel van Doornroosje, maar je kunt dit themaland ook binnenwandelen vanuit Adventureland of vanaf Central Plaza via It’s a Small World. In Fantasyland komen de verhalen uit klassieke Disney-films als Alice in Wonderland, Peter Pan en Snow White and the Seven Dwarfs tot leven.

Achter het kasteel staan drie populaire draaimolens: de klassieke Carrousel de Lancelot, de bij kinderen enorm populaire Dumbo the Flying Elephant en het wervelende theeservies van Mad Hatter’s Tea Cups. Laat je in de beroemde attractie It’s a Small World langs alle bewoners van de wereld varen of bekijk – ook vanuit een bootje – klassieke Disney-scènes in miniatuur in Le Pays des Contes de Fées.

Alice's Curious Labyrinth in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Walt Disney zelf had nog de hand in Peter Pan’s Flight, Les Voyages de Pinocchio en Blanche Neige et les Sept Nains, attracties waarin Peter Pan, Pinokkio en Sneeuwwitje de hoofdrol spelen. Op twee locaties in Fantasyland kun je op de foto met beroemde wereldburgers: de meest geliefde Disney-prinsessen poseren gewillig in het Prinsessen Paviljoen en bij Meet Mickey Mouse word je persoonlijk ontvangen door de muis waarmee het voor Walt Disney allemaal begon.

Aan de rand van Fantasyland ligt Alice’s Curious Labyrinth waar je, net als Alice, kunt verdwalen in een doolhof waarin ook de White Rabbit, de Cheshire Cat en de Queen of Hearts wonen.

Fantasyland in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Attracties in Fantasyland

Le Château de la Belle au Bois Dormant
Het kasteel van Doornroosje is niet alleen het meest opvallende en herkenbare bouwwerk van Disneyland Park, het is tevens de magnifieke toegangspoort tot Fantasyland. Het 45 meter hoge kasteel herbergt twee attracties en twee winkels. Neem de trap naar La Galerie de la Belle au Bois Dormant. Daar wordt met boeken, wandtapijten en glas-in-loodramen het verhaal van Doornroosje uitgebeeld. Wandel ook het balkon op en geniet van het schitterende uitzicht over Fantasyland. In de kelder van het kasteel houdt een draak de wacht. La Tanière du Dragon is onder meer bereikbaar met een trap vanuit winkeltje Merlin l’Enchanteur. In La Boutique du Château is het hele jaar sprookjesachtige kerstversiering te koop.

Le Carrousel de Lancelot
Le Carrousel de Lancelot is gewijd aan Lancelot, ridder van de Ronde Tafel. De majestueuze draaimolen heeft liefst 86 paarden en twee antieke koetsen.

Dumbo the Flying Elephant
Enkele rondjes vliegen met olifantje Dumbo is een populaire bezigheid; kinderen en ouders stappen graag in de draaimolen die midden in Fantasyland staat.

Mad Hatter's Tea Cups in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Mad Hatter’s Tea Cups
De draaiende theekopjes zijn een geliefde attractie in menig pretpark. In Disneyland is het een klassieker: al in het eerste themapark in Californië staat sinds 1955 een kolossaal dienblad met ronddraaiende kopjes. De snelle draaimolen heeft Alice in Wonderland als thema.

■ De klassiekers van Disneyland

Blanche-Neige et les Sept Nains
Beleef in een karretje het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het voertuig rijdt door diverse – soms wat griezelige – scènes. De reis gaat onder meer door het huisje van de dwergen en de kamer van de ijdele koningin die Sneeuwwitje met een appel vergiftigt.

Les Voyages de Pinocchio
Net als bij Sneeuwwitje wordt voor Pinokkio een klein wagentje als vervoermiddel ingezet. Onderweg ontmoet je Japie Krekel, goudvis Cleo, katje Figaro, walvis Monstro en poppenmaker Gepetto. En natuurlijk Pinokkio, de houten pop die zo graag een echt jongetje wil worden.

Peter Pan’s Flight
De derde kleine darkride in Fantasyland gebruikt vliegende scheepjes als transportmiddel. Peter Pan’s Flight voert over donker Londen naar Neverland. Het vliegtochtje leidt je langs de gemene kapitein Haak en door de slaapkamer van Wendy.

Alice’s Curious Labyrinth

Naast Mad Hatter’s Tea Cups ligt nog een attractie geïnspireerd op Alice in Wonderland. Zoals de naam al zegt: Alice’s Curious Labyrinth is een wonderlijk doolhof met allerlei verrassingen. Wie de weg vindt, komt uit in het kasteel van de Hartenkoningin.

It's a Small World in Disneyland Paris - Foto: © Disney

It’s a Small World
De beroemde boottocht It’s a Small World is gevestigd in een gebouw met een markante voorgevel waarop een Hollandse molen, de Eiffeltoren, de Big Ben en de toren van Pisa te herkennen zijn. Binnen maak je een vrolijke reis langs 281 poppen die landen van de hele wereld uitbeelden. Het melodietje van It’s a Small World blijft nog lange tijd in je hoofd hangen.

■ De 10 bekendste pretparktunes

Le Pays des Contes de Fées
Boottochtje door het land van de sprookjes. Langs de oevers van de kronkelende beek zijn diverse miniatuurscènes gebouwd.

Casey Jr., le Petit Train du Cirque
Door het Pays des Contes de Fées tuft ook het kleine circustreintje van Casey Junior. Het kleurige treintje uit de tekenfilm Dumbo is voor kleine kinderen een uitstekende eerste achtbaanervaring.

Meet Mickey Mouse en Princess Pavilion
Links van het doolhof van Alice ligt het theater waarin Mickey Mouse op de foto gaat met bezoekers. Rechts van het labyrint – naast It’s a Small World – hebben de Disney-prinsessen een paviljoen waar ze hun fans ontmoeten en begroeten.

■ Zeg ‘hallo’ tegen je Disney-vrienden

Disneyland Railroad Fantasyland Station
Een beetje verstopt achter Meet Mickey Mouse ligt het treinstation van Fantasyland. Eén van de vier stoomtreinen brengt je naar Discoveryland en Main Street, U.S.A.

Le Théâtre du Château
Rechts naast het kasteel van Doornroosje – aan de voorkant, aan de brede weg van Central Plaza naar It’s a Small World – ligt het openluchttheater Le Théâtre du Château. Bekijk met het sprookjesachtige kasteel als decor een voorstelling (zie de gratis entertainmentfolder of de app van Disneyland) of bewonder vanuit het theater de parade.

■ Praktische informatie