Main Street, U.S.A. in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Main Street, U.S.A. is de romantische hoofdstraat van Disneyland Park die leidt naar het bekendste gebouw van het pretpark, het lichtroze kasteel van Doornroosje. In Main Street rijden ouderwetse voertuigen en dagelijks trekt er een bonte parade door de straat.

Disneyland is compact aangelegd: op 51 hectare grond zijn vijf themalanden met 41 attracties en tientallen gethematiseerde winkels en eetgelegenheden samengepakt. Je wandelt onder het station van de Disneyland Railroad door – neem daar meteen even een gratis plattegrond mee! – en stapt zo een driedimensionaal sprookjesboek binnen. Je bent nu op het vierkante Town Square. Achter je kun je de trappen op naar het treinstation. Prachtig gerestaureerde stoomtreinen nemen je mee voor een rit rond het hele park, met stations in Frontierland, Fantasyland en Discoveryland. Links op het stadsplein ligt City Hall met daarin de informatiebalie van Disneyland Paris. Handig voor als je nog wat meer wilt weten of als ontmoetingspunt als je elkaar in de drukte kwijt raakt.

Main Street, U.S.A. is gemodelleerd naar een Amerikaans stadje van begin 1900, de tijd dat Walt Disney zelf kind was. Elke bezoeker wandelt minimaal tweemaal door de hoofdstraat van het park; aan het begin en het eind van de dag. Main Street is namelijk de enige doorgaande weg die naar alle avonturen van het themapark leidt. Aan het eind van de straat lonkt het bekende kasteel van Doornroosje. Geen enkel attractiepark ter wereld weet bezoekers zo verwachtingsvol het park in te ‘lokken’ als Disneyland. Het ranke roze kasteel is zonder twijfel het meest gefotografeerde bouwwerk in het hele park.

City Hall op Town Square, aan het begin van Main Street, U.S.A. in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Je kunt door Main Street wandelen, maar je kunt ook in één van de historische voertuigen stappen, zoals de paardentram, de Paddy Wagon (eigenlijk bedoeld om boeven naar de gevangenis te vervoeren), de Omnibus en de brandweerwagen. Achter de charmante Victoriaanse gevels koop je een hoed of een pet (in Ribbons & Bows Hat Shop), boeken of cd’s (in The Storybook Store) of het lekkerste snoepgoed (in Boardwalk Candy Palace). Of je drinkt rustig een kopje koffie, verorbert een brownie of reserveert alvast een plekje voor het diner in één van de restaurants. In Main Street kun je zelfs je haren laten knippen bij Dapper Dan’s Hair Cuts.

Aan beide zijden van Main Street – achter de boetiekjes en restaurants – lopen twee overdekte arcades. Liberty Arcade – vanaf Town Square aan de linkerzijde en leidend naar Frontierland – is een eerbetoon aan de nauwe banden tussen Frankrijk en de U.S.A. In deze galerij staat het Vrijheidsbeeld centraal, het meest bekende werk van de Franse beeldhouwer Frederic Auguste Bartholdi. Discovery Arcade – aan de rechterzijde en leidend naar Discoveryland – is een etalage van de uitvindingen van de negentiende eeuw en een eerbetoon aan de vindingrijkheid van Jules Verne en H.G. Wells.

Je wandeling door Main Street U.S.A. eindigt vlak voor het karakteristieke Château de la Belle au Bois Dormant – het kasteel van Doornroosje – op Central Plaza. Op dit centrale plein in het hart van Disneyland Park vind je de vier ingangen naar evenzoveel themalanden.

Paddy Wagon in Main Street, U.S.A. in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Attracties in Main Street, U.S.A.

Disneyland Railroad
Maak een ritje in één van de vier originele stoomtreinen en stap op in het Main Street Station. Uitstappen (en ook weer instappen) kan in Frontierland, Fantasyland, Discoveryland of weer bij terugkomst in Main Street, U.S.A. De trein rijdt door het Grand Canyon Diorama, een 80 meter lang diorama dat de overweldigende Amerikaanse natuur laat zien.

Horse-Drawn Streetcars en Main Street Vehicles
Laat je vervoeren van Town Square naar Central Plaza bij het kasteel of terug (enkele rit) in een ouderwetse paardentram of in een boevenwagen (Paddy Wagon), een brandweerwagen of een dubbeldeks omnibus.

Statue of Liberty Tableau
In de overdekte Liberty Arcade is halverwege het Statue of Liberty Tableau te bewonderen. Dit diorama is gewijd aan de onthulling van het Vrijheidsbeeld in New York op 28 oktober 1886. De Liberty Arcade loopt – net als de Discovery Arcade aan de overzijde – parallel aan Main Street, U.S.A.

■ Handige info over Disneyland Paris