Big Thunder Mountain in Disneyland Paris - Foto: © Disney

1.500 opgepoetste accessoires, 15.000 vierkante meter rotswand en 630 nieuwe houten balken: de grootscheepse renovatie van Big Thunder Mountain was er één van de grote getallen.

Ruim twaalf maanden was één van de belangrijkste attracties gesloten; Big Thunder Mountain kreeg een allesomvattende onderhoudsbeurt. De achtbaan werd volledig gerenoveerd met het oog op het zilveren jubileum van Disneyland Park in 2017. Om te beginnen werd de 1.500 meter lange baan die door het op Monument Valley en Bryce Canyon geïnspireerde gebergte loopt aangepakt. Maar het meest opvallend voor de bezoekers is dat de uitbundige thematisering van Big Thunder Mountain volledig in dezelfde perfecte staat werd gebracht als op de openingsdag van het pretpark bij Parijs, 12 april 1992.

Projecties en stoom

Big Thunder Mountain in Frontierland steekt 33 meter de lucht in. Om die piek en het immense gebergte eromheen te schilderen werden drie schildersbedrijven en een aantal bergbeklimmers ingeschakeld. In totaal behandelden zij 15.000 vierkante meter – oftewel anderhalve hectare – rotsoppervlak. “De complete show in en rond Big Thunder Mountain is aangepakt en vernieuwd”, vertelt Björn Heerwagen, Senior Production Manager Ride & Show. “We hebben nieuwe lichteffecten geïnstalleerd, projecties en geluiden toegevoegd en stoomeffecten bedacht.” Die zijn vooral zichtbaar in de explosiescène in het hart van de berg. Berijders van ‘the wildest ride in the wilderness’ zijn op de laatste van de drie liftheuvels getuige van een grote ontploffing van daar opgeslagen dynamiet.

Big Thunder Mountain in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Cactussen en coyotes

De intensieve renovatie werd ook aangegrepen om de 1.500 accessoires in de attractie, de wachtrij en het station te herstellen en te restaureren. De meeste mijnattributen werden een kwart eeuw geleden op de kop getikt op rommelmarkten en in spooksteden in de Verenigde Staten. Ook de cactussen, vleermuizen, bokken, ezels en coyotes die het pad van de vijf mijntreinen kruisen kregen een opknapbeurt. Bovendien werden 630 houten balken in de attractie vervangen. Om alle werkzaamheden aan de achtbaan gemakkelijk uit te kunnen voeren werd de Rivers of the Far West – het meer waar precies middenin de Grote Donderberg ligt – compleet leeggepompt. In totaal moest 73.000 kubieke meter water uit en later weer in het meer worden gepompt.

■ Bekijk de aanbiedingen in de hotels van Disneyland Paris