Festival of Fantasy Parade in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Disneyland Paris bestaat 25 jaar en trakteert op de nieuwe Disney Stars on Parade. De nieuwe stoet bestaat uit acht paradewagens, allemaal gewijd aan het thema Ontdekkingen.

In de nieuwe jubileumparade ligt de nadruk vooral op de sterren van Disney en Pixar. “In Disney Stars on Parade volgen we Mickey en zijn vrienden op een ontdekkingsreis naar het land van de verbeelding”, zegt Show Director Emmanuel Lenormand. “We zijn begonnen met de woorden die het meest worden gebruikt door onze gasten als ze over Disneyland Paris praten. Dat heeft ons geholpen om een verhaal met acht hoofdstukken en net zoveel emoties te maken. Vervolgens hebben we deze emoties gecombineerd met de Disney- en Pixar-animatiefilms die een bewezen hit zijn bij het publiek.”

Festival of Fantasy Parade in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Tinkerbell opent

Disney Stars on Parade heeft één paradewagen meer dan Disney Magic on Parade, acht in plaats van zeven. Elke wagen uit de stoet presenteert een andere ontdekking. De parade wordt geopend door de wagen Ontdek de Magie waarop Tinkerbell ontsnapt uit de pagina’s van een levensgroot verhalenboek. Daarna volgen Mickey en zijn vrienden verkleed als ontdekkingsreizigers van de toekomst. “Een toekomst waarin technologie een magisch aspect behoudt,” aldus decorontwerper Olivier Dusautoir.

Festival of Fantasy Parade in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Peter Pan aan het roer

De tweede wagen – Ontdek Vriendschap – is een eerbetoon aan kinderspelletjes. De raket van Buzz Lightyear uit Toy Story trekt een extra grote truck met al het speelgoed van Andy. Op Ontdek Avontuur figureren Simba en Nala uit The Lion King en Baloe uit Junglebook op een hoge rots die uitkijkt over de weelderige plantengroei van het oerwoud. Wagen Ontdek Verbeelding wordt gedomineerd door een rots in de vorm van een doodshoofd dat dient als de troon van Kapitein Haak. Aan het roer van een vliegend schip staat Peter Pan in het licht van een dromerige halve maan. “Disneyland Park is immers letterlijk het land van de verbeelding”, licht Emmanuel Lenormand de wagen toe.

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Beeld: © Disney

Finding Nemo en Dory

Op Ontdek een Nieuwe Wereld is schildpad Crush de grote ster. De karakters uit Finding Nemo en Finding Dory herinneren ons aan hun filosofie: ‘Gewoon blijven zwemmen!’ Bij de wagen Ontdek Betovering nemen prins Phillip en de drie feeën het op tegen een boze, vuurspuwende draak. Decorontwerper Olivier Dusautoir omschrijft de draak als: “Volledig gemaakt van koper met zichtbare mechanismen, alsof het beest rechtstreeks uit de verbeelding van Jules Verne komt.”

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris - Beeld: © Disney

IJskasteel als afsluiting

De praalwagen Ontdek Romantiek staat symbool voor de liefde en het steeds goed aflopen van elk sprookje. Rapunzel, Assepoester en Sneeuwwitje zwaaien met hun prinsen naar het publiek vanuit hun drie sierlijke koetsen. Disney Stars on Parade eindigt met de twee grootste Disney-heldinnen van dit moment: Anna en Elsa uit Frozen. Ze staan op het balkon van hun ijskasteel en worden voorafgegaan door sneeuwpop Olaf op de rug van rendier Sven. Disney Stars on Parade heeft ook een volledig nieuwe tune: Lost In The Magic.

2017 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Disney, Adri van Esch